Daniel Suarez: Daemon

2012.03.03. 00:01

 

Daniel Suarez: Daemon

A regény olvasásának kevés utánanézéssel kezdtem neki, az írótól még korábban nem olvastam művet, így nem igazán tudtam mire számíthatok. Mint később kiderült a regény jó választás volt számomra vizsgaidőszak közben, mivel teljes mértékben kikapcsol, aránylag könnyed olvasmány.

  A könyv borítóján található ajánló nem sokat árul arról, mit is kapunk , viszont megalapozza azt a sejtelmességet ami a mű első felére jellemző.   A történetben egyaránt jelen vannak kisebb-nagyobb fordulatok, megdöbbentő döntések, történések. Az események pörgősek, nem untat a könyv, sőt egyes jelenetek szerintem kifejezetten félelmetesre sikerültek.

Számtalan könyv, film szól az emberek és az általuk alkotott gépek harcáról. Daniel Suarez regénye  egy újabb nézőpontból közelíti meg az említett témát.

 Elgondolkodtató, hogy az a technológia, ami a műben jelen van, a mai ember számára szinte 100%-osan rendelkezésre áll már évtizedek óta. Ennek ellenére a regény egyértelműen fiataloknak szól. Szerintem a megcélzott korosztály a 16-30 évesek, mivel előkerülnek olyan dolgok a műben amit idősebbek kevésbé vagy egyáltalán nem ismernek. Ilyen például az MMO-RPG fogalma. A sokszereplős internetes játékok térhódítása az utóbbi évtizedre tehető. Viszont ha picit is képben vagyunk az ehhez hasonló dolgokkal, akkor a regény olvasása nagy élményt nyújt.

Annak ellenére, hogy a mű szinte a jelenben játszódik, a történet előrehaladtával azt éreztem, hogy egyre jobban eltávolodunk a valóságtól. Az első gyilkosságok után még elgondolkodtam azon, hogy a regény nem megtörtént esetre épül-e. Sajnos ez haladva a végkifejlet felé nagyban megváltozott.

Ami nagyon meglepett az a mű nyelvezete. Előkerül számos nem „szépirodalmi kifejezés”, sok helyen elég durva kivitelben. Véleményem szerint ezek beleillenek a nyomasztó, feszült hangulatba és még tovább fokozzák azt.

A bevezetőben említettem, hogy elég könnyed regény, szinte mindent készen kapunk, viszont a egyes helyzetekben hozott döntéseken, a regény lezárásán sokat lehet gondolkodni, így ezt sem negatívumként hoznám fel.       

Összességében egy fiatalos regényt kapunk, akit kicsit is érdekel az informatika, a technológia és egy pihentetőbb történetre vágyik, annak megfelelő választás lehet a Daemon.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://paitodeck.blog.hu/api/trackback/id/tr634285459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása